Waarom een 100-dagen-uitdaging een goed idee is, ook als je de verlichting nabij bent
17 september 2021 
in Ego
2 min. leestijd

Waarom een 100-dagen-uitdaging een goed idee is, ook als je de verlichting nabij bent

Door: Jules Hameleers

Waarom doen we het eigenlijk nog? Waarom heb ik het nog nodig om te besluiten om 100 dagen geen alcohol te drinken? Waarom moeten we nog challenges aangaan?

Dat vragen Sacha en Joris zich af tijdens hun tweede podcast over opschonen. 

Want als je je al 25 jaar bezig houdt met persoonlijke ontwikkeling, op dagelijkse basis verbonden bent met eenheidsbewustzijn en enorme stappen hebt gezet in je spirituele groei, waarom moet je dan nog 100-dagen-uitdagingen aangaan? Dat is dan toch helemaal niet nodig?

Sacha en Joris gaven twee inspirerende redenen waarom, ook als je tot aan je nek in de diepteprocessen en persoonlijke ontwikkeling zit, het nog steeds zinvol is om dit soort onderzoeken in te stappen. Waarom zijn dit soort opschoningen van je systeem überhaupt nog nodig? Waarom moeten we zo’n tool gebruiken?

Die redenen wil ik graag met jullie delen.

Ten eerste: om schaduwen naar de oppervlakte te brengen. Commitments of uitdagingen aangaan – om bijvoorbeeld 100 dagen geen alcohol te drinken – voelt of lijkt soms heel oppervlakkig, al helemaal als je al veel werk hebt gedaan op het pad van persoonlijke ontwikkeling. Zoals Sacha zegt: “Waarom heb ik dat nog nodig om zoiets met mezelf af te spreken? Ik kan toch gewoon af en toe een wijntje drinken?” 

Maar door het te doen, door de uitdaging daadwerkelijk aan te gaan, komt er een schaduw naar boven je anders niet kan zien. Door iets te doen of juist te laten wat zo ingesleten is in je leven dat je er niet eens meer acht op slaat, dient zich een kant van jezelf aan waar normaal een blinde vlek zit. En dan kun je ermee aan de slag, je kunt het zien en het wordt weer een laag schoner. 

Ik merk het ook bij mezelf: ik heb met mezelf afgesproken om in 100 dagen moeiteloos en met plezier 15 kilo af te vallen. Daaraan hangen allerlei kleinere commitments vast rondom eten en bewegen. Door hier focus op te leggen, en door dus bepaalde dingen anders te doen of juist te laten, zie ik ineens allerlei schaduwpatronen rondom voeding en sport. De relatie die ik heb met eten, de emotionele triggers die ik ervaar die leiden tot ongezond eten, maar ook de berg aan weerstand en drama die ik heb opgebouwd rondom mijn lichaam en het bewegen ervan en het plezier en de lichtheid die het me geeft als ik daar doorheen breek. Het is pijnlijk, heerlijk en bevrijdend. 

 

En dan reden twee: die gaat over ‘waarom we doen wat we doen’. Ik kan deze niet anders of beter verwoorden dan dat Sacha het deed in haar gesprek met Joris. “Zolang nog niet de hele wereld op een roze wolk zich zit te realiseren hoe gaaf de pieken en de dalen van het leven zijn, hebben ze nog een andere vorm van entertainment nodig. En die bieden wij. En je kunt die gebruiken om een leukere of betere versie van jezelf te worden, of zoals wij, het leven steeds makkelijker te kunnen benaderen, maar je kan het ook gewoon doen als entertainment tot de dag dat je als vanzelf naar die roze wolk wordt gekatapulteerd.”

Zolang nog niet iedereen verbonden is met het feit dat we allemaal één zijn en het helemaal niks uitmaakt of jij als individu nou fit of slank bent of niet, gelukkig bent of niet, of geliefd bent of niet, zijn er nog dingen, uitdagingen en trainingen die je kunt doen om je in die richting te bewegen.

Door jouw ego steeds een beetje meer te kneden, zodat het steeds meer gaat bestaan als een afspiegeling van het leven, valt het uiteindelijk helemaal weg. Dan is er geen ego, jij of ik meer, alleen nog maar leven.

En als 100 dagen geen alcohol drinken, 100 dagen de focus hebben op afvallen of 100 dagen geen tv kijken je daarbij kan helpen, so be it. We doen het graag. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen