Ook als je spiritualiteit hebt uitgespeeld, mag je oppervlakkig zijn
17 maart 2021 
2 min. leestijd

Ook als je spiritualiteit hebt uitgespeeld, mag je oppervlakkig zijn

Op het moment dat je je bezig houdt met spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling, heb je de lichte of misschien zelfs oppervlakkige dingen van het leven niet meer nodig. Veel mensen hebben die overtuiging in hun systeem ingebakken. Dat is in zekere zin ook zo: door bezig te zijn met jezelf te leren kennen, leer je niet meer van die dingen afhankelijk te zijn en daarmee de ‘als-dan’-systemen in je leven op te ruimen. Als ik een andere baan heb, dan kan ik pas werkgeluk ervaren. Als ik dun ben, dan kan ik pas genieten van mijn lichaam. Als ik trauma’s heel, dan kan ik pas verder met mijn leven. Door dit soort zinnen om te denken, te omarmen dat je in essentie niks nodig hebt en alles altijd perfect is zoals het is, leer je dat er geen voorwaarden zitten aan jouw levensgeluk.

Maar dat betekent niet dat je nooit meer hersenloos naar de TV kunt staren of een avondje flink aangeschoten de kroeg uit kunt rollen. 

Wanneer je veel aan jezelf werkt, kan het zijn dat je dit soort aardse momenten van genot en onbewustzijn veroordeelt. Je hebt jezelf onbewust de regel opgelegd dat alles wat je opneemt zinvol, inspirerend of impactvol moet zijn. Dat je altijd podcasts moet luisteren of zelfhulpboeken moet lezen, en je nooit meer mag genieten van je Harry Potter-luisterboek of de hele dag voetbal mag kijken. Dat je altijd gezond, vegetarisch en biologisch moet eten en nooit meer naar de snackbar mag of een zak snoep mag leegeten. Dat je altijd iets moet bereiken en je nooit meer op dinsdagmiddag op de bank mag liggen, gewoon omdat je daar zin in hebt.

Wat wordt er mogelijk wanneer je die polariteiten leert omarmen? Wanneer je evenveel van jezelf houdt, hoe je er ook uitziet, wat je ook eet of welk programma je ook op TV kijkt. En daar dan ook echt van geniet, zonder stemmetje in je achterhoofd dat je vertelt dat je dit niet mag, moet of kunt doen. Dat je zonder schaamte te veel wijn kunt drinken. Dat je zonder verwijten ontzettend en onredelijk mag uitvallen tegen je partner. Dat je je kinderen ook een keer een dag alleen maar achter de iPad zet en alles laat eten wat ze maar willen. 

Want als je je bezig houdt met persoonlijke ontwikkeling, mag je ook aards zijn. Als je bewust bent, mag je ook soms onbewust handelen. Als je carrièregericht bent, mag je ook dagen helemaal niks uitvoeren. Als je spiritualiteit hebt uitgespeeld, mag je de lichtheid van het leven omarmen. 

Want jij hebt de vrijheid om alles te mogen zijn en niks te hoeven zijn.

Oh, dat wist je nog niet! Mogen wij het je leren?

Over de schrijver
Reactie plaatsen